8. mars: Bergsøysundbrua

Klar for inspeksjon av Bergsøysundbrua saman med inspektør frå SVV.

Bergsøysundbrua ble i 2002 foreslått vernet i Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner. Riksantikvaren fredet brua 17. april 2008.

Første etappe på veg ned i djupet!

Ved hvert landkar føres kreftene gjennom et spesialkonstruert forankringsstag, et tykkvegget spesialsmidd stålrør, som gjør at brua får nødvendig fleksibilitet bl.a. i forhold til å ta opp bevegelsene fra tidevannet. (Riksantikvarens nettsted).

Brua var ved åpninga i 1992 verdas einaste flytebru utan sideforankring. Nordhordlandsbrua er den einaste flytebrua i Norge som er bygget sidan.

Flytebrua har en spennvidde på 830 meter og med sidespenn en total lengde på 931 meter Brua som har en spesiell utforming er kun festet til land i hver ende, altså uten sideforankring, som var praktisk umulig på de aktuelle dyp (200-300 m). (Riksantikvarens nettsted).

Kjørebanen er i stål og er en del av et helsveiset rørfagverk i stål. Vi hørte godt når vogntoga dundra over oss.

Fagverket ligger i en horisontal bue og hviler på separate lettbetongpongtonger med avstand ca. 100 meter. Strøm, bølge og vindkrefter tas som trykk eller strekkrefter i buen. (Riksantikvaren nettsted). Her er vi ute på ein av dei sju flytepongtongane.

Ulike måleinstrument er festa på stålkonstruksjonane slik at Sintef kan registrera kva som skjer i all slags vêr. I bakgrunnen skimtar vi Nonshaugen ovanfor Ranheim.

Stor takk til Erik Tornes for god og trygg omvisning.